Seleccionar página

MOCIÓN PARA PINTAR JUEGOS TRADICIONALES EN LAS PLAZAS PÚBLICAS Y PARQUES INFANTILES DE VILANOVA I LA GELTRÚ.

Para dinamizar los espacios públicos y recuperar los juegos tradicionales ofreciendo una alternativa de juego al aire libre tan saludable para los más pequeños y público en general.

MOCIÓ PER PINTAR JOCS TRADICIONALS A LES PLACES PÚBLIQUES I PARCS INFANTILS DEL NOSTRE MUNICIPI

Carmen Reina presenta aquesta moció per al ple de la corporació del 8 d’abril de 2019

Els jocs tradicionals ens han entretingut durant dècades, el carrer era el lloc de trobada on transcorrien els millors moments per jugar. Quan els adults d’avui vam ser nens, baixàvem sols al carrer i allà podíem jugar amb els amics a jocs en els que l’important no era la joguina, l’important era el joc, sense consoles ni Internet, els jocs tradicionals d’aquell llavors transcorrien sempre fora de casa. Avui això és cada vegada més difícil, sobretot a les ciutats, en els carrers les persones han anat perdent el seu espai en benefici dels cotxes. La cultura del joc al carrer ens ensenyava a respectar les normes, a organitzar-nos al marge de l’autoritat de l’adult, a respectar torns, apreníem a tenir amics, i en definitiva a viure, avui tots aquests jocs segueixen sent tan vàlids com llavors i això justifica la necessitat d’ensenyar jocs populars, tant pel seu valor educatiu, com pel seu valor cultural. Jocs tradicionals són els jocs infantils clàssics o tradicionals, que es realitzen sense ajuda de joguines tecnològicament complexos, sinó amb el propi cos o amb recursos fàcilment disponibles a la natura (sorra, pedretes, fulles, flors, branques, etc.) o entre objectes casolans, instruments reciclats.  Els passatemps a l’aire lliure permeten la integració dels petits en la societat, un aprenentatge que es completa amb l’adquisició de certes normes o regles del joc, la pràctica d’aquests exercicis desenvolupa la imaginació dels nens i la seva creativitat, a més que, el millor de tot és que la diversió no depèn de cap objecte o estri. Cert és que els videojocs i els smartphones han irromput amb força en la diversió dels petits però encara és possible passar per qualsevol parc i veure nens practicant jocs de pilota, jugant a tocar i parar, xarranca improvisada a la terra… Els jocs tradicionals segueixen tenint èxit entre els infantils i ho seguiran tenint en un futur.

L’essència i el valor de l’antic, el de sempre, el que ha estat transmès de generació en generació és incalculable i sempre tindrà la capacitat de superar els passatemps que es presentin pel camí. El joc és una activitat motivadora que facilita la pràctica de l’exercici físic, havent d’ajustar-se als interessos dels nens, així com al desenvolupament motriu, afectiu i social i intel·lectual. Els jocs populars han de servir perquè els nens adquireixin consciència de les grans possibilitats que els pot oferir el joc com a mitjà de relació i gaudi, a més de despertar l’interès per conèixer i realitzar aquests jocs com a vincle i part del patrimoni del nostre país.

Proposem l’ús de les places del nostre municipi, per posar un exemple (Plaça del Port, Plaça de Baix a Mar, Plaça de la Mediterrània, Plaça Charly Ribes, Soler i Carbonell, parcs infantils … ..) per a pintar sobre el sòl jocs populars perquè els mateixos nens sentin com a seus aquests jocs i que es recuperin aquestes activitats tradicionals, com les tres en ratlla, el sambori, parxís, etc. amb l’objectiu de dinamitzar aquest espai tan transitat per famílies i joves, oferint una alternativa de joc a l’aire lliure tan saludable per als més petits i públic en general, així com, per intentar acabar amb el problema del sedentarisme dels nens, a més de contribuir al seu gaudi, una iniciativa que no requereix un gran desemborsament econòmic per fer-los, ja que només es necessita de pintura.

Per tot l’exposat, Carmen Reina eleva al Ple per al seu debat i aprovació, si escau, el següent

ACORD:

Que el nostre Ajuntament dibuixi i pinti sobre les places públiques i parcs infantils del nostre municipi, abans de la temporada estival, jocs tradicionals com les tres en ratlla, el sambori, futbol xapes, parxís, etc., donant més opcions lúdiques als nens de Vilanova i la Geltrú.

Carmen Reina